Boekhouden in de cloud: onveilig of juist een aanrader?

Boekhouden in de cloudBoekhouden in de cloud? Dat vind ik zo’n vaag begrip. En het kan nooit veilig zijn! Dat is wat je vaak hoort van MKB-ers als je ze hierover spreekt. Slechts 25% van de MKB-ondernemers heeft zijn boekhouding in de cloud ondergebracht.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘MKB Cloud Barometer 2014’. Toch is het zinvol om je eens te verdiepen in online boekhouden. Het heeft namelijk veel voordelen. En de veiligheid? Daar heb je zelf invloed op.

De voordelen van online boekhouden

Juist voor MKB-ers kan boekhouden in de cloud erg aantrekkelijk zijn. Het werkt efficiënter dan de traditionele offline boekhoudprogramma’s en is in veel gevallen ook goedkoper. De voordelen zijn legio. Enkele voorbeelden?

  • Je hebt altijd en overal toegang tot je online boekhouding .
  • Doordat je online werkt kun je eenvoudig taken verdelen tussen bijvoorbeeld jou en je accountant.
  • Koppelingen met bijvoorbeeld de Belastingdienst, bank en loonadministratie zijn makkelijk te realiseren.
  • Je kunt als MKB-ondernemer naar verhouding goedkoop en eenvoudig over moderne technologieën beschikken.
  • Je hoeft zelf geen back-ups meer te maken.
  • Online boekhoudsoftware is vaak makkelijk uit te breiden met extra modules.

Hoe weet je of een cloudleverancier veilig werkt?

Natuurlijk wil je graag weten of de cloudaanbieder waar je mee in zee wilt gaan alles doet om de veiligheid te waarborgen. Veel ondernemers weten niet goed waar ze op moeten letten. Daarom is het fijn om te weten dat hier veiligheidsstandaarden voor zijn, zoals de ISO27001 en SAS 70II. Ben je op zoek naar een betrouwbare cloudleverancier? Kijk dan op hun websites of ze één van deze certificaten hebben. Daarnaast is er het Keurmerk Zeker-OnLine. De stichting achter dit keurmerk certificeert onlineleveranciers van administratieve diensten. Hierdoor willen ze de betrouwbaarheid en de veiligheid in de cloud beter zichtbaar maken voor ondernemers.

Meer weten?

MCB Accountants heeft veel ervaring met boekhouden in de cloud. Wil je meer weten over dit onderwerp? Mail of bel ons: 088-3458430.