Drie praktische vragen over de Werkkostenregeling

WerkkostenregelingNu de Werkkostenregeling definitief is ingegaan, krijg ik hier veel praktische vragen over. Wat kan ik wel en wat niet belastingvrij vergoeden? En zijn er nog uitzonderingen? In deze blog behandel ik drie veel gestelde vragen.

Valt de fietsregeling nu onder de vrije ruimte?

In principe wel. Je mag een bedrijfsfiets niet meer belastingvrij verstekken aan een werknemer. Je kunt je medewerker wel een renteloze lening geven zodat hij of zij zelf een fiets kan kopen. Het rentevoordeel zorgt niet voor fiscale consequenties. Je werknemer kan de lening vervolgens terugbetalen via de belastingvrije vergoeding van 19 cent per kilometer.

Ik krijg een declaratie van een medewerker met kosten die in 2014 zijn gemaakt. Wat moet ik daarmee doen?

Deze kosten kun je gewoon onderbrengen in de vrije ruimte van 2015. Kijk wel goed welke kosten er zijn gedeclareerd. Voor veel van deze kosten geldt namelijk een gerichte vrijstelling. Dit geldt bijvoorbeeld voor vakliteratuur, studiekosten en zakelijke reiskosten. Zijn de kosten die zijn gedeclareerd niet gericht vrijgesteld? Dan behandel je ze als loon. Je kunt ze tot het loon van de werknemer rekenen of onderbrengen in de vrij ruimte. Kies je voor het laatste dan kun je de kosten onderbrengen in de vrije ruimte van het jaar dat je de declaratie kreeg. In dit geval in de vrije ruimte van 2015.

Medewerkers die langer dan 5 jaar bij ons in dienst zijn geweest, krijgen bij vertrek een horloge. Kan ik die nog belastingvrij verstrekken?

In tegenstelling tot de oude regels kent de Werkkostenregeling geen aparte regeling voor geschenken met een ideƫle waarde. Dat betekent dat je het horloge alleen nog belastingvrij kan verstrekken als je de kosten onderbrengt in de vrije ruimte.

Heb je ook vragen?

Heb jij andere (praktische ) vragen over de Werkkostenregeling? Ik beantwoord ze graag mail of bel: 088-3458430 en vraag naar Johan de Beuze.