Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en ZekerheidMet ingang van 1 januari 2015 en 1 juli 2015 treden de wijzigingen in het arbeidsrecht in werking op grond van Wet Werk en Zekerheid. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Geen proeftijd bij contracten van 6 maanden en korter
  • Aanzegtermijn
  • Loonbetaling oproepcontracten
  • Transitievergoeding
  • Ketenregeling

Geen proeftijd bij contracten van 6 maanden of korter
Bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van 6 maanden of korter mag geen proeftijd worden bedongen. Dit geldt voor arbeidsovereenkomsten die op of na 1 januari 2015 worden gesloten. Indien een lopende cao van toepassing is op de arbeidsovereenkomst waarin een afwijkende bepaling is opgenomen, blijft deze geldig totdat de cao afloopt, maar uiterlijk tot anderhalf jaar na inwerkingtreding van de wet.

Aanzegtermijn
Voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van 6 maanden of meer waarvan de einddatum vast ligt, geldt met ingang van 1 januari 2015 een aanzegtermijn. De werkgever moet minimaal een maand voor het eind van de overeenkomst meedelen of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet en zo ja, onder welke voorwaarden. Komt de werkgever deze verplichtingen niet na, dan is hij aan de werknemer maximaal een maandsalaris verschuldigd als de arbeidsovereenkomst niet verlengd wordt.

Loonbetaling oproepkrachten
In een nuluren- of oproepcontract kan gelden dat er tijdens de eerste 6 maanden geen aanspraak is op loon als de werknemer niet werkt. Nu is het nog zo dat bij cao deze termijn van 6 maanden onbeperkt kon worden verlengd. Vanaf 1 januari 2015 kan dat niet meer.

Transitievergoeding
De ontslagvergoeding op basis van de zogenaamde kantonrechtersformule komt te vervallen. Deze vergoeding was bedoeld ter compensatie van door het ontslag te derven inkomsten. In de plaats van deze ontslagvergoeding komt de transitievergoeding. Het doel daarvan is tweeledig, enerzijds een compensatie voor ontslag, anderzijds bevordering van transitie van werk naar werk. Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever (voor de werknemer een onvrijwillig ontslag), is de werkgever een transitievergoeding verschuldigd als de arbeidsovereenkomst minimaal 24 maanden heeft geduurd. Dit geldt ook als een contract voor bepaalde tijd niet wordt voortgezet.

Ketenregeling
Per 1 juli 2015 verandert de ketenregeling. De bedoeling is dat werknemers sneller een contract voor onbepaalde tijd krijgen en dat daarmee de zekerheid stijgt. De nieuwe regeling geldt voor contracten die op of na 1 juli 2015 worden aangegaan of verlengd. Er kunnen nog steeds maximaal 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worden aangegaan. Maar de termijn van 36 maanden wordt verkort naar 24 maanden.

Meer weten?
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een speciale website over de wijzigingen: MijnWerkenZekerheid.nl.