4 Redenen om een coöperatie te overwegen

4 Redenen om een coöperatie te overwegenZelfstandig ondernemer blijven, maar toch onderdeel uitmaken van een groep. Samen praktische zaken regelen, zoals pensioen, administratie en verzekeringen. Kennis delen en samen opdrachten binnenhalen. Steeds meer ZP’ers doen dit. En je kunt het zelfs officieel regelen: in een coöperatie. We hebben de belangrijkste voordelen voor je uitgewerkt.

1. Eén gezicht naar buiten toe
Met een coöperatie vorm je één gezicht naar buiten toe. Dat is voor de opdrachtgever ook praktisch. Hij of zij hoeft maar met één contactpersoon af te stemmen, maar kan toch profiteren van de verschillende specialismen binnen de coöperatie.

2. Praktische zaken delen en inkopen
Binnen een coöperatie kun je veel zaken samen regelen en inkopen. Wat dacht je van verzekeringen, administratie, een pensioenregeling en marketing? Hoe groter de coöperatie is, hoe beter je hierover prijsafspraken kunt maken met aanbieders.

3. Kennis delen
Samen weet je meer. Omdat iedereen zijn eigen specialisme heeft heb je samen enorm veel kennis. Dat is prettig voor je zelf, maar ook je opdrachtgevers profiteren hiervan.

4. Je netwerk vergroten en grotere opdrachten aankunnen
Met je coöperatiegenoten wordt je gezamenlijke netwerk ineens vele malen groter. Samen hebben jullie meer “voelsprieten” in de markt uitstaan voor mogelijke opdrachten. Door samen te werken kun je ook grotere opdrachten aan.

Aan de slag met een coöperatie?
Wil je concreet aan de slag met een coöperatie? Zorg er dan in ieder geval voor dat je kritisch bent op met wie je in zee gaat. Hebben jullie dezelfde ideeën over bijvoorbeeld klantbenadering en kunnen jullie makkelijk samen afspraken maken? En zijn je toekomstige coöperatiepartners ook wel echt zo goed en betrouwbaar als ze zich voordoen? Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor jouw werk binnen een gezamenlijke opdracht. Maar als een ander slecht werk levert, straalt dat af op jullie hele coöperatie.

Meer informatie?
Meer informatie over coöperaties vind je bijvoorbeeld op de website van het Ondernemersplein. Wat er allemaal komt kijken bij het oprichten van een coöperatie en wat je moet regelen is ook na te lezen op de website van De Zaak.

Wil je informatie en advies over de rechtsvormen en fiscale aspecten van een coöperatie? Ik vertel je graag meer. Mail of bel: 088-3458430 en vraag naar Johan de Beuze.